De ce unii parasesc ortodoxia? (intrebari si raspunsuri de mare folos duhovnicesc)

De ce unii parasesc ortodoxia? (intrebari si raspunsuri de mare folos duhovnicesc):

Un credincios: – Părinte, cum să mai merg eu la biserica la noi, dacă preotul nostru e un beţiv şi jumătate, un afemeiat, fumeaza, fură …

Preotul: – Of … măi frate! Dacă este sau nu este aşa, eu nu am de unde să ştiu!

Dar ştiu următorul lucru: dacă nu te odihneşte preotul din parohia ta, dacă te sminteşte şi nu te mai poţi spovedi la el, du-te la altul, pentru că fără duhovnic nu poţi să mergi înainte.

Oare când eşti bolnav, nu cauţi cel mai bun medic? Nu eşti gata să alergi până la capătul lumii numai să te faci bine? Tot aşa, eşti dator să faci şi pentru sufletul tău şi pentru sănătatea ta duhovnicească?

Generalizarea este o eroare gravă având cosecinţe nefericite!

Daca un preot este nevrednic, nu poţi să crezi ca toti sunt asemenea lui! La fel cum dacă vezi un bărbat, beat mort, căzut în şanţ, nu poţi să crezi, că toţi bărbaţii de pe faţa pământului sunt beţivi.

Nu-i judeca tu pe slujitorii nevrednici, că are Cine, tu poartă de grijă pentru sufletul tău şi ţine cu toată tăria de Ortodoxie, moştenirea cea mai de preţ a neamului nostru.

***********************************************

Un credincios: – Părinte eu am plecat de la Ortodocşi pentru că sectarii mi-au spus că icoanele şi Crucea sunt idoli, iar pe Maica Domnului si pe sfinţi nu trebuie să-I cinstim pentru că se supără Dumnezeu.

Preotul: – Dragul meu, dar înainte să pleci ai mers să vorbeşti cu părintele tău şi să-l întrebi de ce sărutam icoanele, de ce iubim Crucea si preacinstim pe Maica Domnului ?

Un credincios: – Nu, n-am fost!

Preotul: – Dacă ai fi fost ai fi aflat că noi sărutăm icoanele pentru a ne arata iubirea faţă de Dumnezeu şi că Sfânta Cruce este altarul pe care S-a jertfit Hristos sfinţindu-o cu Scump Sângele Lui, sau că pe Maica Domnului o iubim nespus pentru că Însuşi Bunul Dumnezeu a preacinstit-o când I L-a încredinţat pe Fiul Său ….

Ai fost nepăsător, nu ai avut curiozitatea să cauţi răspunsuri edificatoare şi lămuritoare la întrebările tale, luând de bun tot ce ţi s-a spus. Ai primit din start gândul că Ortodoxia este greşită şi ai crezut sectarilor fără a mai cerceta!

Cum ai putut să crezi că răspunsurile Ortodoxiei la diferitele probleme ridicate de neoprotestanţi sunt greşite, dacă mai întâi nu le-ai ascultat? Ai făcut ca un profesor care dă nota patru pe o lucrare fără să o deschidă şi fară să o citească. Nu e corect faţă de tine în primul rând!

Înainte să iei această decizie trebuia să asculţi ce are de zis şi Ortodoxia!

***********************************************
Un credincios: – Părinte dar sectarii au dragoste şi respect reciproc, ei nu beau, femeile poartă batic şi nu se fardează, la noi nu e aşa!

Preotul: – Dragul meu, dacă uneori suntem reci unii fata de altii, sau ne purtăm anapoda, sau ne îmbrăcam nepotrivit … suntem aşa numai datorită nouă.

Cine te opreşte să fii râvnitor fiind ortodox? Oare trebuie să părăseşti Credinţa Dreptmăritoare ca să îţi schimbi viaţa, ca să trăieşti curat în Hristos? Nu credinţa trebuie să o schimbăm ci pe noi înşine şi atunci vom vedea în jurul nostru mai multă dragoste, cumpatare, respect ….

Avem credinţa cea bună şi mântuitoare, dar nu prea avem fapte şi credinţa fără fapte este moartă. Acest lucru trebuie să ne pună pe ganduri.

Un cărbune aprins poate aprinde pe cei stinsi din jurul său, tot aşa şi tu poţi schimba pe fraţii tăi prin propriul tau exemplu.

Doreşti bună rânduială? Începe cu tine însuţi! Totul este să vrei!

**********************************************
Un credincios: – Părinte, acolo se cântă foarte frumos, sunt multi tineri cu instrumente, iar la noi la Biserică, în strană cântă un moş, vai de mama lui.

Preotul: – Of … fratele meu, în multe parohii este aşa şi mă doare sufletul …, dar tu, dacă doreai să guşti din minunata cântare bizantină a Bisericii noastre, aveai atât de multe variante: Internet, Tv Trinitas, cd-uri cu muzica psaltică …? Dacă doreşti să faci o comparaţie, trebuie să alegi ce este mai bun de la noi cu ce este mai bun de la ei.

Cântarea sectarilor sună pământeşte, cea bizantină sună îngereste pogorând fior sfânt în adâncul sufletului. Te îndeamnă la rugăciune, iţi dă aripi şi te înalţă la cer.

Insa nu uita un lucru foarte important: Nu te opreşte nimeni să încerci să deprinzi cântarea bisericească şi să mergi şi să-l ajuţi pe ”moşul” din strană aducând bucurie şi lui şi celor din biserică veniţi la rugăciune!

***********************************************

„Ortodoxia este a omului, precum omul este al Ortodoxiei iar părăsirea ei nu are nici o justificare!”

Sa luam aminte, dragii mei!

One comment on “De ce unii parasesc ortodoxia? (intrebari si raspunsuri de mare folos duhovnicesc)

  1. Intr-o zi sau adunat mai multi oameni langa un rau si se plangeau ca apa este murdara din cauza gunoaielor aruncate si spuneau ca nu o sa mai vina la rau. Un barbat mai in varsta auzind discutia sa apropiat de ei si a spus „daca vreti apa curata urcati la izvor si oricate gunoaie se vor arunca pe rau din izvor tot apa curata o sa iasa”. Sa dea Dumnezeu sanatate la toata lumea. Doamne ajuta!

Comments are closed.