Vizitele Pastorale de Crăciun şi de Bobotează: de ce este necesar să se înscrie creştinii pentru aceasta aici în Diaspora

„Părinte, pe noi nu trebuie să ne întrebaţi şi nu trebuie să ne mai înscriem pentru vizitele pastorale, veniţi fără să vă anunţaţi la noi, căci vă primim cu drag…”

Dragi prieteni, datorită faptului că am primit în ultimul timp destul de multe astfel de mesaje de la bunii noştri credincioşi, doresc să vă explic de ce este necesară înscrierea pentru aceste vizite pastorale şi de ce parintele nu va veni decât la cei care se înscriu.

În România este cu totul altă situaţie: la ţară, cât şi la oraş, un grup (de obicei format din copii) pornesc înaintea Părintelui la casele credincioşilor cu urarea tradiţională „Chiralesa” sau „Chiraleisa”, urare ce provine din grecescul „Kyrie eleison” şi care înseamnă de fapt „Doamne miluieşte”.

Vizitele Pastorale de Craciun si de Boboteaza

Vizitele Pastorale de Craciun si de Boboteaza

Când aud această urare, creştinii ştiu că se apropie Părintele, iar cei care sunt acasă precum şi cei care doresc să-l primească pe Părintele pentru a le binecuvânta casele, deschid uşa şi îl aşteaptă. Părintele începe dintr-un capăt de sat sau de stradă (la oraş) şi merge până când îi colindă pe toţi enoriaşii din  respectiva localitate.

Acest lucru, din păcate noi aici în Diaspora Germană nu îl putem face datorită faptului că oamenii se află la distanţe de ordinul zecilor si chiar sutelor de kilometri de Biserica noastră. De exemplu, numai anul trecut de Crăciun părintele a străbătut peste 1000 (o mie) de kilometri, pentru a aduce această Sfântă Tradiţie şi binecuvântarea lui Dumnezeu în casele credincioşilor.

În afară de aceasta, într-un an se pot întâmpla multe, oamenii se întorc de multe ori acasă în România, se mută în alte localităţi, sau pleacă în concediu la cei dragi şi multe alte motive asemănătoare.

De asemenea, destui de mulţi credincioşi sunt la servici şi chiar s-a întâmplat să meargă părintele la casele lor şi ei să nu fie acasă, chiar dacă în prealabil au confirmat că îl aşteaptă, iar datorită acestui impediment Părintele nu a mai ajuns la alţi credincioşi care îl aşteptau.

Părintele nu are cum să meargă pur şi simplu, doar aşa „pe nepusă masă” fără ca oamenii să îl aştepte în prealabil pentru aceasta, deoarece după cum am mai precizat distanţele sunt destul de mari şi este nevoie în primul rând de timp pentru a ajunge la toţi cei care doresc să-l primească pe Părintele. Iar timpul in zilele noastre, ştim cu toţii că este foarte preţios şi trebuie bine cumpănit pentru a-i mulţumi pe toţi oamenii, iar majoritatea oamenilor doresc să ştie atunci când le vin musafiri.

Vă adresăm pe această cale rugămintea, chiar şi celor care veniţi cu regularitate la Sfânta Biserică, să vă înscrieţi dacă doriţi să-l primiţi pe Părintele cu Icoana de Crăciun la casele frăţiilor voastre. Inscrierea se poate face atât la Sfânta Biserică, precum şi la numărul de telefon cunoscut pe pagina Parohiei: http://www.credinta-ortodoxa.com/adresa-noastra/.

Tocmai din aceste motive pe care le-am enumerat, precum si datorită faptului ca nu ar fi frumos şi corect din partea noastră să nu ajungem de Bobotează la credincioşii care ne-au primit de Crăciun, nu vă putem spune decât atunci cănd ajungem cu Icoana la casele frăţiilor voastre, când putem să venim de Bobotează.

În speranţa că am dat un răspuns mulţumitor tuturor celor care ne-au întrebat de ce dorim ca oamenii să se înscrie pentru vizitele Pastorale, precum şi celor care doresc să afle de ce procedăm aşa, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toţi şi să vă dăruiască tot ceea ce vă este de folos spre mântuire.

Toate cele bune, pace, liniste si binecuvantare.

Parintele Vasile Florin Reuţ