Sfânta Tradiţie: La Parohiile Straubing şi Passau Părintele merge în vizită pastorală cu Icoana Naşterii Domnului şi de Bobotează la casele credincioşilor

Multumim pe aceasta cale tuturor celor care si-au deschis inimile sufletului si au primit aceasta traditie in anii trecuti, chiar daca in locurile de unde vin aceasta traditie nu exista.

Ce inseamna aceasta traditie (pentru cei care nu stiu)?

Umblatul cu icoana este vestirea unei mari bucurii, fie a Nasterii Domnului, cand intreaga faptura vazuta si cea nevazuta se pregateste de sarbatoarea Intruparii Fiului lui Dumnezeu, fie a Botezului Mantuitorului, cand apele se sfintesc si intreaga natura se innoieste.

Din punct de vedere liturgic, putem spune ca aceasta traditie, a umblatului cu icoana, este un fel de slujba in afara zidurilor bisericii. Este o slujba savarsita pe ulite si pe stradute, prin curti si prin case, pe la ferestre si pe la usi.

Vizitele Pastorale de Craciun si de Boboteaza

Vizitele Pastorale de Craciun si de Boboteaza

Precum odinioara facea crainicul, parintele se straduieste a anuta in tot locul si pe tot omul o mare veste: Dumnezeu se face om, ramanand insa Dumnezeu! Astfel, singurul lucru nou sub soare se arata vrednic de o asemenea mare vestire.

Cei care nu-l primesc pe preot cu Icoana Nasterii, se aseamana celor care nu l-au primit pe Pruncul Iisus sa se nasca in casa lor, acesta trebuind sa fie nascut in staulul vitelor.

Caci in fond, asta face preotul: Aduce bucuria Nasterii Domnului in casele credinciosilor, binecuvantandu-le.

Deci, umblatul cu icoana inaintea Craciunului este o frumoasa slujba misionara, avand mareata datorie de a anunta nespusa dragoste a lui Dumnezeu fata de om, anume aceea de a se intrupa „pentru noi si pentru a noastra mantuire”.

Se vede cum aceasta vizita a preotului pe la casele crestinilor este o datorie, ca un fel de strigat de bucurie ce nu poate fi oprit.

Fiecare preot vesteste Nasterea Domnului in parohia lui. Astfel, in functie de marimea parohiei, preotul poate incepe sa umble cu icoana mai devreme sau mai tarziu.

La sate, aceasta vestire se petrece in chiar ajunul Craciunului, ori cu vreo doua zile mai inainte. In schimb, la orase, unde parohiile sunt mai mari si credinciosii mai numerosi, preotii pot incepe chiar cu cateva zile bune mai devreme.

Preotul vine cu Sfanta Icoana in casa fiecaruia, binecuvantand pe toti cei de fata, cat si pregatirile casei pentru intampinarea maretului eveniment al Nasterii Domnului.

Fiecare dintre cei ai casei se ingrijeste de cate ceva, colindele se aud lin spre seara, parintele ciocane la usa purtand in maini Sfanta Icoana a Nasterii Domnului, credinciosii se umplu de bucurie sfanta, totul vesteste sarbatoarea.

O dată cu intrarea preotului în casa credinciosului, intră în această casă și Sfinții Îngeri. Casa primește binecuvântarea, pacea și Harul lui Hristos care ajută credincioșilor la mântuire.

Când primește credinciosul pe preot cu icoana Crăciunului, se spune că primește Crăciunul, bucuria Crăciunului în casa sa. Preotul binecuvintează casa.

Urmând Sfânta Tradiţie, Părintele Reuţ va merge în vizită pastorală cu Icoana Naşterii Domnului şi de Bobotează în Parohiile Straubing şi Passau – vezi Vizite Pastorale (click Aici)!

Ne rugam Bunului Dumnezeu, sa-i ajute pe toti sa inteleaga ca principalul castig pe care il urmarim este stabilirea unei legaturi duhovnicesti, trainice, bazata in primul rand pe CREDINTA ADEVARATA in Iisus Hristos Domnul nostru, DRAGOSTE fata de Bunul Dumnezeu, fata de Sfanta Biserica, precum si fata de aproapele, RESPECT fata de Sfanta Biserica si valorile crestinesti precum si RESPECT RECIPROC.

Toate cele bune, pace, liniste si binecuvantare tuturor.

P.S. Pentru cei care inca nu stiu, atasam aici cu acest link, o explicatie a acestei frumoase Traditii:

http://www.credinta-ortodoxa.com/vizitele-pastorale-de-craciun-si-de-boboteaza-de-ce-umbla-preotul-cu-icoana-inainte-de-craciun/

Sursa foto: crestinortodox.ro