Scrisoarea părintelui Vasile Florin Reuţ către credincioșii parohiei Straubing, la sfarsit de an 2015

Dragii mei, vă scriu din nou, pentru a doua oară în acest an, din cei peste cinci ani petrecuți împreună! De ce m-am gândit să vă scriu din nou? Este o întrebare pe care bănuiesc că o aveți cu toții în minte!

Vă mai amintiți de luna iunie 2010 când am venit paroh şi am înfiinţat această parohie împreună cu o parte din frăţiile voastre? Și eu îmi amintesc cu drag! La prima Sfântă Liturghie pe care am săvârşit-o au fost doar 2 persoane în biserică, în afară de familia preotului. Doamne, ce emoţii mari am avut cu toţii…

Parintele Paroh Vasile Florin Reut, Biserica Ortodoxa Romana "Sfintii Imparati Constantin si Elena" Straubing si "Nasterea Maicii Domnului" Passau

Parintele Paroh Vasile Florin Reut, Biserica Ortodoxa Romana „Sfintii Imparati Constantin si Elena” Straubing si „Nasterea Maicii Domnului” Passau

Vă mai amintiți că parohia noastră nu avea cele trebuincioase desfășurării Sfintelor Slujbe? Și eu îmi amintesc!

Și îmi amintesc cu drag că atunci când v-am cerut să mă sprijiniți și să ne asigurăm tot ceea ce e normal să aibă o parohie, în câteva luni lista de donatori s-a umplut și aproape toate obiectele bunei desfășurări a cultului nostru au fost donate!

De atunci am simțit că noi aici la Straubing suntem mai mult decât o parohie, noi suntem o familie! Cei peste 5 ani pe care i-am petrecut împreună mi-au adeverit faptul că simțămintele de la început au rămas aceleași, iar acum la sfârşit de an 2015 cred că am rămas aproape aceeași familie, cu foarte mici schimbări!

La sfârşitul anului 2012, cu binecuvântarea Arhipăstorului nostru, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Serafim Joantă, filia din oraşul Dingolfing care era în jurisdicţia noastră a fost închisă datorită slabei prezenţe a credincioşilor la slujbele noastre şi am înfiinţat filia „Naşterea Maicii Domnului” din oraşul Passau.

Odată cu trecerea timpului familia noastră a tot crescut uşor și ne-am tot extins cu activitatea, aria Parohiei Straubing întinzându-se de la Regensburg până în marginea Austriei (după Passau), precum şi de la Zwiesel şi Cham, până aproape de München, socotind după prezenţa la Sfintele Slujbe a credincioşilor din aceste localităţi!

Încet, încet, am ajuns dintr-una din cele mai mici parohii din Germania o parohie mai mare, cu oameni credincioşi şi inimoşi, o parohie care începând cu luna februarie 2015 mă sprijină prin asigurarea unei remuneraţii modeste şi rambursarea cheltuielilor de transport pe care le fac pentru a săvârşi Sfintele Slujbe.

Ţinând cont de faptul că deplasările preotului la Sfintele Slujbe însumează cel puţin 900 de kilometri lunar (au fost şi luni în care am acumulat peste 1400 de kilometri), acest sprijin nu poate să fie decât o binecuvântare pentru noi, precum şi o confirmare a faptului că suntem o familie din ce în ce mai mare și care este bine organizată!

Acest lucru a fost posibil în primul rând prin înscrierea ca şi membrii în parohia noastră a aproape 60 de familii de credincioşi care s-au angajat să susţină Parohia cu o contribuţie lunară benevolă de cel puţin 10 Euro (contravaloarea a 3 – 4 pâini de la o brutărie, spre exemplu), iar multe familii donează 20 – 30 de Euro lunar, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, asigurând în acest fel existenţa pe mai departe a Parohiei noastre – o dovadă în plus de asumare responsabilă a calităţii de creştin ortodox și un ajutor cât se poate de concret oferit Bisericii pentru a face posibilă misiunea ei.

Munca noastră, a preotului împreună cu familia sa, dar și efortul dumneavoastră al credincioșilor care aţi înţeles misiunea noastră, aduc multă bucurie în sânul familiei noastre care este în primul rând Parohia Straubing, din care faceţi parte şi frăţiile voastre!

Au fost din păcate şi destui care ne-au criticat, ne-au vorbit de rău şi au încercat chiar să ne facă rău ori de câte ori au putut, oameni care ne-au descris în fel şi chip, în funcţie de felul în care ne-au perceput, grăbindu-se să ne eticheteze fără ca măcar să ne cunoască, semeni de-ai noştri care nu vor reuşi niciodată să judece oamenii după calităţile lor obiective, ci doar după prejudecăţi proprii şi după zvonuri, dar slavă bunului Dumnezeu, aceştia sunt puţini.

Noi însă ne-am rugat şi pentru aceştia şi i-am pomenit şi îi vom pomeni pe toţi în umilele noastre rugăciuni, urmând voia lui Dumnezeu de a ne ruga pentru toată lumea.

Dragii mei, chiar dacă sunt preot, nu spun că sunt fără de greşeală… de multe ori greşesc şi eu, cu sau fără voia mea. Doar prin asta ne dăm seama că suntem muritori, nu-i aşa?

Am încercat şi încerc mereu să fiu bun, să-i înţeleg şi să-i ajut pe toţi cei pe care i-am cunoscut, să nu nedreptăţesc pe nimeni, să nu rănesc, să nu devin o amintire urâtă…

Îi iubesc pe toţi oamenii şi am un suflet destul de încăpător pentru fiecare în parte, însă mă feresc şi eu la rândul meu de persoanele care mă obosesc cu aşteptări şi cu pretenţii absurde.

Nu pot să fac anumite compromisuri doar de dragul relaţiilor armonioase, călcând rânduiala Sfintei Biserici Ortodoxe dreptmăritoare şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi, chiar dacă aceasta îmi va atrage destule duşmănii inutile…

De ce? Pentru că şi eu va trebui să dau seama în faţa dreptului Judecător pentru tot ceea ce fac.

Nu sunt un om perfect, dar îmi ghidez viaţa după o regulă pe care încerc să nu o încalc: să trăiesc astfel încât să pot privi cu demnitate în ochii oricui şi să nu mă ruşinez de ceea ce sunt în faţa bunului Dumnezeu…

Dragii mei, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne aflăm în Postul Naşterii Domnului, numit şi Postul Crăciunului.

Acesta este un post de pregătire şi curăţire duhovnicească, pentru a deveni „biserică sfinţită” în sufletele şi în trupurile noastre, ca să primim în noi, în „peştera trupului nostru” şi în „ieslea sufletului nostru”, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care vine în lume şi se face Om, pentru ca pe noi oamenii pământeni să ne ridice la viaţa duhovnicească şi la bucuria cerească veşnică.

În aceste momente vă adresez tuturor cuvânt părintesc de mângâiere şi de preţuire, de pace şi binecuvântare.

Şi fiindcă este sfârşit de an 2015, dacă v-am greşit cu ceva, cândva, vă rog să mă iertaţi. De asemenea îmi cer iertare dacă unele cuvinte ale mele au fost poate insuficient de lămuritoare sau au fost uneori răstălmăcite.

La rândul meu mă rog bunului Dumnezeu să vă ierte şi pe frăţiile voastre şi să vă binecuvinteze pe toţi.

Spunea un părinte: „Ce poate fi greu în a ierta, decât ura! Cum îți învingi ura? Exersând iubirea! Cum exersezi iubirea? Fiind! Existând! Creștin înseamnă om care nu poate urî. De aici începeți să lucrați. În rest, sigur, putem scrie tratate, doctorate, paradoctorate, megadoctorate… Dar unde dragoste nu e nimic nu e!”

Vă doresc tuturor un An Nou 2016 binecuvântat, plin de bucurii şi împliniri duhovniceşti alături de cei dragi. Vă îmbrăţişez cu părintească dragoste şi Vă mulţumesc tuturor pentru înţelegere şi sprijin.

„Domnul Dumnezeu Preamilostivul, să vă binecuvinteze; Domnul să vă ajute, Domnul să vă miluiască, Domnul să vă păzească de tot răul, Domnul să vă umple de bucurie duhovnicească; Domnul, ca un bun şi iubitor de oameni, să vă ierte de păcate şi în rai, cu drepţii, să vă primească!

Binecuvintează, Doamne, pe robii Tăi aceştia, şi rugăciunea lor, şi dragostea lor, şi credinţa lor, şi bucuria lor, şi smerenia lor, şi răbdarea lor!

Binecuvintează, Doamne, osteneala lor, şi căsuţa lor, şi pâinea lor, şi copiii lor, şi viaţa lor, şi sfârşit bun le dăruieşte, iar dincolo, un colţişor de rai le rânduieşte, că binecuvântat eşti în veci. Amin!“

Bunul Dumnezeu să Vă răsplătească fiecăruia dintre frăţiile voastre cu alesele Sale daruri: binecuvântare, pace, spor, ajutor în familiile frăţiilor voastre şi mai ales cu mântuire sufletească!

„Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi, cu toţi! Amin!”

Cu toată dragostea şi binecuvântare, al frăţiilor voastre de tot binele doritor şi pururea rugător către Domnul,

Părintele Vasile Florin Reuţ

P.S. Aici puteti downloada scrisoarea parohiei noastre „Credinţa Ortodoxă”. Din cuprins:

– Scrisoarea părintelui Vasile Florin Reuţ către credincioșii parohiei Straubing;
– Sfânta Liturghie este cea mai puternică lucrare împotriva diavolului;
– Povestea unei lumânări;
– Cum trebuie să începem creştineşte acest An Nou 2016?;
– Sfânta Liturghie din seara de Anul Nou 2015 – 2016 la Biserica Ortodoxă Română din Straubing;
– Programul vizitelor pastorale de Crăciun şi de Bobotează 2015 – 2016 în Parohia Straubing.

Dati click pe Link sau pe fotografie si vi se va deschide o alta pagină (PDF) iar de acolo o puteti salva unde doriţi.
http://credinta-ortodoxa.com/downloads/Credinta_Ortodoxa_Decembrie2015.pdf

Scrisoarea părintelui Vasile Florin Reuţ către credincioșii parohiei Straubing, la sfarsit de an 2015

Scrisoarea părintelui Vasile Florin Reuţ către credincioșii parohiei Straubing, la sfarsit de an 2015

P.P.S. Dragii mei, vă rugăm să trimiteţi acest mesaj cu scrisoarea parohiei la toţi prietenii şi cunoscuţii frăţiilor voastre.  Este gratuită şi nu costă nimic (eventual o mică rugăciune sau un „Doamne ajută” pentru cei care au muncit la ea 🙂 ).
Deci, cine o doreşte o poate descărca gratuit.
Vă multumim. O zi binecuvantata tuturor.