Povestea celor doi lupi îți va schimba complet modul de gândire!

De-a lungul timpului, o celebra legenda amerindiana a trecut prin simplitatea moralei si a faptului ca se afla in consonanta cu toti cei care o citesc. De la inceput, tin sa va spun ca povestea celor doi lupi, fiindca ei sunt protagonistii, are drept scop sa ne lamureasca ca gandirea negativa este ceva cat se poate de normal. Cu conditia sa nu subestimam niciodata pana in ce punct poate deveni periculoasa, favorizand dialogul interior negativ. Ideile negative au un puternic efect asupra gandirii umane, reusind sa distruga aproape integral parcursul vietii fiecaruia.

Un sef de trib Cherokee a folosit o legenda cu doi lupi din dorinta de a-i transmite o lectie de viata nepotului sau.

El incepe asa: “Este o batalie teribila care se da intre doi lupi. Unul este rau, posac, violent, mereu furios, incarcat de ura, avid, arogant, lacom, stapanit de sentimentul superioritatii. El lupta cu toata lumea, fara motiv, are gandirea intunecata”.

Celalalat, spune batranul indian, “este bun, iubeste armonia, pacea, speranta, dragostea, linistea, binecuvantarea, empatia, generozitatea, adevarul, compasiunea si credinta”.

“Aceasta batalie interioara este traita de fiecare locuitor al Terrei. Ea, draga nepoate, se petrece si in tine si in interiorul meu ca varstnic”.

Asa cum era firesc, a urmat intrebarea nepotului: “Cine dintre cei doi lupi va castiga?” Zambind, seful Cherokee i-a raspuns simplu: “Cel pe care tu il hranesti”.

Cu alte cuvinte, ceea ce exista in constientul nostru reprezinta un factor determinant. Recoltam ce semanam.

Ce putem face?

Ca să ne creăm un mediu interior plăcut, trebuie să devenim “paznicul” (“controlorul”) minţii noastre. Să ne schimbăm obiceiurile mentale şi dialogul interior, sarcini destul de uşoare.

Secretul fericirii este arbitrul mental conştient. De aceea, să permitam doar surselor pozitive, utile, să ne pătrundă în gândire.

Îmi amintesc de discuţia cu o prietenă care a studiat mult pe tema mentalului. Fără o reflecţie conştientă constanţa, riscăm să ne creăm inconştient un întreg lanţ de idei nesănătoase.

Întreţinerea factorilor de stres, hrănirea lor – că în povestea cu lupii – şi tot ce ne provoacă furia, deznădejdea, nu avantajează deloc starea de bine la nivel mental.

Saturaţia mentală constanţa ne transformă foarte repede şi ne acaparează gândirea, pregătind-o pentru tot ce-i mai rău.

Să stopăm de îndată un astfel de ciclu! Avem puterea de a schimbă calitatea conştientizării, să reconectam dialogul interior. Înseamnă în realitate o simplă curăţare mentală.

Ar trebui să ne notăm toate “mizeriile” mentale pe care le consumăm (materialul care hrăneşte lupul nostru cel rău). Scriindu-le, devenim conştienţi de obiceiurile şi de aspectele vieţii ce nu ne sunt de folos.

Să încercăm să eliminăm sau să reducem la minimum orice lucru dăunător timp de două săptămâni, verificând din când în când dialogul interior. Oare s-a schimbat? Lupul cel bun câştigă teren?

Modul de a experimenta lumea se găseşte în intimitatea propriei minţi. Deţinem puterea supremă în propriul regat interior, deci să acordăm o atenţie specială acestui gen de mediu mental pe care ni-l creăm noi înşine.

Propriile idei ne pot fi cei mai răi duşmani dacă le lăsăm negestionate. Bătălia dura cu lupul cel rău poate fi câştigată strategic, fiindcă avem capacitatea de a alege.

Şi nu uita… hrăneşte lupul ce bun.