Lasatul secului pentru Postul Mare

In Biserica Ortodoxa astazi, 14 februarie, se lasa sec pentru Postul Mare.

Aceasta este ultima zi in care credinciosii mai pot manca lapte, branza, oua si peste. In Biserica noastra este randuit, ca ziua ce precede inceputul postului sa fie numita si Duminica Iertarii .

Mai multe informatii privind semnificatia acestei zile a oferit, pentru Radio TRINITAS, Parintele Silviu Tudose, profesor la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din Capitala: Duminica aceasta a Izgonirii lui Adam din rai se mai cheama si «Duminica Iertarii», fiindca in cadrul ei, seara, la Slujba Vecerniei are loc un ritual foarte emotionant al «cererii iertarii» unii de la altii. Preotul de la credinciosi si credinciosii unii de la altii fiecare.

Practic, dupa savarsirea Vecerniei, care se cheama chiar «Vecernia Iertarii», preotul se inchina in fata adunarii si fiecare vine apoi inaintea lui, pentru a-i face o metanie si a-i saruta mana dreapta, in semn de impacare, preotul inchinandu-se si el de fiecare data inaintea credinciosilor. Dupa care credinciosii repeta reciproc acest rit intr-o ambianta tumultuoasa si emotionanta.

Incepand de luni, timp de 49 de zile, crestinii se vor abtine de la mancarea produselor de origine animala. Dincolo de aspectul mancarii, postul inseamna si infranarea de la anumite acte, gesturi si ganduri. Sinceritatea postului e asigurata de dorinta de a-i multumi lui Dumnezeu pentru iubirea Lui pentru noi.

Sursa: Noutati Ortodoxe

Postat de Vasile Florin Reut in Toate