Feriti-va de capcana E-Mail-urilor in lant, dragi prieteni!

Doamne ajuta tuturor si Hristos a Inviat,

in urma sesizarilor unora dintre dumneavoastra, pentru a fi pace si liniste si in primul rand pentru a va ajuta sa nu cadeti si dumneavoastra in aceasta „plasa” a celor de rea credinta, doresc sa va avertizez asupra pericolului trimiterii de mesaje tip E-Mail „la gramada” (sau in lant, cum se mai spune).

Am sa explic pe scurt de ce:

Nu este o tragedie sa trimiti E-Mailuri la gramada… insa daca ai un pic de respect fata de un prieten sau cunoscut, nu o faci, fiindca doare ca cineva sa-ti faca adresa publica, fara consimtamantul tau…

E-mailul este una din cele mai grozave inventii din istorie. Daca n-am avea e-mail viata ar parea mai plictisitoare, seful ar fi nevoit sa se deplaseze pana la noi in birou pentru vestile proaste, iar iubitul s-ar vedea nevoit sa dea bani pe flori in loc sa trimita inimioare animate pe mail. Insa asta nu inseamna ca trebuie folosit abuziv. E-mailul este facut pentru comunicare rapida si scurta.

Cunoasteti, cu siguranta si chiar poate ca ati si primit anumite mesaje, sute de mesaje pe zi chiar si deja, la al 10-lea subiect de genul „forwardeaza-l la cel putin 4 prieteni si ti se va indeplini o dorinta secreta”, simti nevoia sa stergi absolut toate mailurile. Acesta nu este altceva decat un mesaj nesolicitat sau mesaj de tip spam.

In primul rand, dragi prieteni, nu mai faceti greseala de a trimite mesaje „la gramada”, intregii liste, facand publice toate adresele de E-Mail. Cel mai des, se fura adresele din mesajele care se trimit masiv, ca de exemplu, bancuri, informatii politice, etc., si care, la randul lor, sunt retrimise cu toate adresele de email vizibile.

Este cunoscut faptul ca sectarii (si nu numai, chiar si distribuitorii de produse erotice si multi altii) se folosesc de asa zisele anunturi in lant bazate in primul rand pe o incarcatura emotionala de cele mai multe ori pe fond religios sau medical, cu cate un carnat de E-Mailuri dupa ele, rugandu-i si pe ceilalti sa faca la fel, tocmai pentru a atrage cat mai multi naivi in plasa lor.

Se stie ca intr-un final, aceste adrese vor ajunge din nou in mana lor, a celor care au declansat aceasta reactie in lant, sau dupa care, culmea, listele respective se vand sau se negociaza cu alti spammer-i (autori si manipulatori de spam).

Iar dupa ce au fost facute publice aceste adrese de E-Mail, urmeaza restul:
reclame la Viagra de exemplu, virusi si multe alte porcarii pe care bunii nostri crestini nu mai au cum sa le opreasca decat prin schimbarea adresei de E-Mail in cel mai fericit caz, daca nu si mai rau li se sterg toate fisierele din computer ca urmare a actiunii virusilor.

Sper sa intelegeti mesajul meu… Iara cateva sfaturi:

1. Ce-i de facut insa in aceste cazuri, pentru a evita spam-ul??

De fiecare data cand trimiteti un e-mail la mai mult de un destinatar, si nu e necesar ca acestia sa-si vada reciproc adresele, ca de exemplu un banc, folositi modul BCC (Blind Carbon Copy). Modul BCC face ca lista destinatarilor sa nu apara in continutul mesajului. Atunci cand dati un FORWARD (redirectionare) unui mesaj, dedicati doar cateva secunde pentru a sterge toate adresele ce provin din e-mail-ul anterior.

2. Ce sunt acele e-mail-uri de genul: „Salvati saraca fetita bolnava de cancer”?

Ei bine, toate, toate aceste e-mail-uri care va cer sa faceti un FORWARD (redirectionare) sunt o minciuna! Stergeti-le! Unele dintre ele sunt virusate sau contin alte surprize nedorite. Nicio companie nu doneaza bani pentru redirectionarea acestor mesaje.

3. Si virusii?

Nu trimiteti si nu deschideti (executati) fisiere .exe sau .doc, decat daca sunteti siguri ca provin dintr-o sursa de incredere. Acestea sunt modurile tipice de infectare cu virusi. Nu este suficient sa aveti un antivirus instalat, pentru ca antivirusii intotdeauna sunt ramasi in urma. Iar intr-o campanie de spam, virusii se multiplica intr-o zi cu milioanele, iar antivirusii de-abia daca incep sa-i detecteze in cateva zile, saptamani sau chiar mai mult.

4. Ce se intimpla cu link-ul REMOVE dintr-un spam?

Este o minciuna. Adica, atunci cand vi se trimite un spam (e-mail nesolicitat) si vi se spune ca, daca vreti sa fiti eliminat de pe lista, sa raspundeti cu REMOVE, este numai pentru a verifica, din lista, care e-mail-uri sunt reale si valabile.

Raspunzandu-le, in mod automat, si indirect, nu faceti altceva decat sa le confirmati ca adresa voastra este reala, iar ei nu numai ca va trimit spam-uri in continuare, dar chiar vand adresa voastra de e-mail altor spammer-i. Niciodata sa nu raspundeti.

5. Ce altceva pot sa mai fac?

De fiecare data cand primiti un spam, puteti da un FORWARD catre adresa abuse a acelui domeniu. De exemplu, daca primiti un spam de la niceprice@shopping.com, retrimiteti-l la abuse@shopping.com sau la postmaster@shopping.com. Acolo se vor ocupa ei de masurile ce trebuiesc luate contra spammer-ilor.

6. E-mail-uri in lant

Nu exista nicio fetita care moare de cancer, numita Amy Bruce, iar daca ar exista, fundatia Make-a-Wish nu va dona nimic, nimanui. Acest gen de e-mail-uri este usor de verificat, intrand pe siteul fundatiei si cautand detaliile. Daca ar fi adevarat, fiti siguri ca Amy s-ar afla pe site, cu o fotografie a ei, si cu alte date…

Apropo, dragi prieteni… un sfat folositor pentru fratiile voastre: cand mai trimiteti mesaje la toata lista, introduceti-i la “Bcc…”, in acest fel nu vor mai aparea toti vizibili. Este un truc usor, care nu deranjeaza, ci chiar ajuta (o sa-mi multumiti pentru asta).

Deci, daca vei trimite acest mesaj si altor persoane, nu uita sa-l trimiti cu BCC. De asemenea, sterge adresa expeditorului, pentru ca daca nu, aceasta va ramane inscrisa in corpul mesajului.

Cracker-ii pot introduce prin e-mail in calculatorul nostru celebrele programe Netbus sau BackOrifice, obtinand astfel controlul asupra PC-ului nostru, cu efecte profund maligne. Iar noi, fara sa stim, le retrimitem prietenilor nostri…

Exista trei solutii de a opri aceste atacuri:

1. Nu dati FORWARD la nici un fel de email in lant. Este cea mai buna forma de a va proteja prietenii.

2. Daca, totusi, vreti neaparat sa dati FORWARD, cel putin trimiteti e-mail-ul cu adresele destinatarilor scrise in modul BCC (Blind Carbon Copy), si NU in TO (catre). Scriind adresele destinatarilor in BCC, cei care primesc lantul n vor putea citi adresele celorlalte persoane carora le-ati mai trimi e-mail-ul, iar astfel se franeaza oarecum raspandirea spam-ul.

3. Atunci cand veti retrimite un e-mail cu FORWARD, stergeti mai intai, din noul e-mail, adresele posibililor expeditori anteriori. Altfel spus, nu lasati scrisa in e-mail nicio alta adresa, a nimanui, cu exceptia propriei voastre adrese. Cel putin, nu vom darui asa de usor spammer-ilor, adresele rudelor si prietenilor nostri. (sursa: Ziare.com)

Pace, bucurie si binecuvantare de la Bunul Dumnezeu si o saptamana binecuvantata tuturor va doresc!

Pr. Vasile Florin Reut

2 comments on “Feriti-va de capcana E-Mail-urilor in lant, dragi prieteni!

 1. Stimate Părinte Reuţ,

  apreciind întru totul conţinutul şi profesionalitatea mesajului de mai sus, permiteţi-mi să vă rog să nu faceţi abstracţie de scrisul românesc cel adevărat. Scriind pe internet fără diacritice facem un mare deserviciu neamului nostru. Nu există nici o scuză (acum în Mileniul 3) de a nu folosi diacriticile limbii române. Toate ţările folosesc diacriticele lor (francezii, nemţii, chinezii) numai noi românii ne batem joc de limba noastră.
  Cu stimă,
  Ing.Emil Mateiaş
  Germania
  Ctitor al Centrului eparhial dela Nürnberg

  • Hristos a Inviat!

   Stimate domnule Mateias, va multumesc pentru critica dumneavoastra. Permiteti-mi insa sa nu fiu de acord cu dumneavoastra, dintr-un motiv foarte simplu (si va spun din experienta aceasta): In primul rand, nu are nimic de-a face cu bataia de joc de limba noastra… insa nu toate platformele Windows arata corect diacriticele, decat daca sunt urmate anumite setari. Cum nu toti oamenii au aceste cunostiinte, de a face aceste setari, acolo unde acestea lipsesc textul va fi plin de patratele si coduri care nu vor aduce nimic bun din punct de vedere informativ nimanui. Eu cred ca atunci cand cineva merge la doctor, nu e important cu ce cutit se taie, atata timp cat rana si boala se curata… sa nu exageram, pentru a nu aluneca inspre fanatism. Sunt sigur ca majoritatea au inteles mesajul meu asa cum trebuie… Va doresc o zi binecuvantata.

Comments are closed.