Generația click, așa se vorbește astăzi despre sutele de milioane de persoane pentru care internetul este un mod de viață oscilant între realitate și irealitate, între închipuire și distorsionare, între prezență și absență, între implicare și retragere.
Studii de specialitate relevă faptul că ne propagăm o imagine mult cosmetizată în special pe facebook. Facebook-ul nu a devenit doar o formă de comunicare, de păstrarea a contactului între oameni pe care viața i-a îndepărtat fizic unii de alții, ci s-a arătat totodată a fi o unealtă de propovăduire a unei imagini false despre noi.
Pe fundamentul acestei falsități se străduiesc unii să comunice frânturi din viața lor pentru ca astfel să creeze sau să aprofundeze relațiile cu ceilalți. Nebunia continuă când omul se torturează pe sine și în mediu real încercând să răspândească aceeași falsitate, umplând relațiile cu balast, cu nimicuri, cu himere, cu minciuni.
Te miri că de atâtea ori te macină un sentiment de saturație față de toate și de toți? De fapt te-ai săturat să mai trăiești așa, să mai joci această piesă de teatru urâtă și obositoare, cu un scenariu din ce în ce mai greu și mai imprevizibil. Te-ai săturat să îți fie frică să fii autentic ca nu cumva ceilalți să descopere că nu ești așa cum se cere pe facebook: totdeauna super!
Orice lucru greșit își are răsplata lui. Obosim comunicând minciuna, obosim comunicând vise deșarte, obosim comunicând lucruri fără valoare, obosim încercând să fim ceea ce nu suntem. Ne golim inimile de adevăr, ne secătuim sufletele de bucuria contactului viu cu ceilalți, ne împietrim lăuntricul, stingem luminile în suflet, oprim orice sursă viabilă de căldură sufletească pentru că am învățat să refuzăm viața așa cum ni se oferă.
Viața ne este oferită și poate fi transformată în binecuvântare cu o singură condiție: să o primim, să o acceptăm așa cum este ea! Forța acceptării a ceea ce trăim devine forța prefacerii noastre sufletești, sursa biruinței și bucuriei noastre.
Avem nevoie să redevenim noi înșine, să ne simțim în largul nostru, acceptându-ne și neputințele, scăderile, lipsurile. Avem nevoie să încetăm să vindem imagini false despre noi. Ignorând semnalele falsei comunicări prin internet și efectele ei asupra vieții reale, vom rămâne doar cu click click și la inimă nimic!
Pr. Iosif Cristian Radulescu