Longevitatea unei căsnicii se măsoară în trecerea anilor. Se spune că e ușor să faci o nuntă, să întemeiezi o familie, dar e foarte greu să o menții.
Asta pentru că, așa cum știm, pasiunea care e la început e trecătoare, și numai în unele cazuri e înlocuită de dragostea adevărată, de respect reciproc și de înțelegere.
Multă lume se căsătoreşte, însă nu toate cuplurile rezistă împreuna mult timp, deioarece o căsnicie se menţine cu mult efort.
Fiecare an trecut de la unirea destinelor unei femei şi unui barbat într-o căsătorie marchează o nouă treaptă a dragostei, comuniunii şi împărtăşirii, într-o evoluţie intimă deloc liniară, nelipsită de umbre şi frământări.
Asemeni altor dimensiuni ale vieţii umane, aniversarea căsătoriei s-a încărcat de-a lungul timpului cu o simbolistică aparte, a cărei semnificaţii reflectă stadiul de împlinire şi afecţiune al celor doi parteneri de viaţă.
Aniversările nunţii sunt unele dintre cele mai emoţionante momente din vieţile noastre, reprezentând repere ale unor etape depăşite şi ale celor ce vor urma.
De aceea, în popor, a fost atribuit câte un simbol anilor care au trecut de la nuntă. Cu cât căsnicia e mai lungă, cu atât e mai rezistentă și mai durabilă.
Nunta este un eveniment atât de frumos – în timp, căsnicia se consolidează până atinge tăria diamantului… ar fi şi păcat să nu aniversăm acest eveniment în fiecare an:
La 1 an de la nuntă se spune că e nunta de hârtie, deoarece, precum hârtia, care se poate rupe atât de ușor, și căsnicia e fragilă.
La 2 ani se sărbătorește nunta de bumbac.
La 3 ani – nunta de piele.
La 4 ani – nunta de flori, pentru că, după ce a trecut perioada de obișnuință, celor doi, viața li se pare frumoasă precum o floare.
La 5 ani – nunta de lemn. Iată că deja căsnicia a început să devină trainică. Lemnul este simbolul cunoașterii și al progresului.
La 6 ani – nunta de zahăr / nunta de fier. Dulce ca zahărul și tare ca fierul a devenit căsnicia după 6 ani.
La 7 ani – nunta de lâna / nunta de cupru. Cuprul este simbolul echilibrului și al iubirii.
La 8 ani – nunta de bronz / nunta de lut. Lutul este simbolul primordial al tuturor miturilor facerii. Din lut ne-am născut, și am primit viața. Iar bronzul este simbolul rezistenței, stabilității și statorniciei.
La 9 ani – nunta de salcie. În Orient, salcia simbolizează nemurirea, dar și vindecarea.
La 10 ani – nunta de tinichea.
La 11 ani – nunta de oțel.
La 12 ani – nunta de mătase. Mătasea simbolizează profunzimea, idealul, dar și luxul.
La 13 ani – nunta de dantelă.
La 14 ani – nunta de fildeș.
La 15 ani – nunta de cristal.
La 20 ani – nunta de porțelan. Porțelanul simbolizează încrederea și dăruirea, precum şi o căsnicie frumoasă şi echilibrată.
La 25 ani – nunta de argint. Argintul e simbolul înțelepciunii, iar căsătoriții au ajuns acum la un moment în care, odată cu anii, au căpătat și înțelepciunea. Precum argintul, care e alb și luminos, tâmplele lor devin albe.
La 30 ani – nunta de perlă. Perla simbolizează credința și puritatea.
La 35 ani – nunta de coral.
La 40 ani – nunta de rubin.
La 45 ani – nunta de safir.
La 50 ani – nunta de aur. Aurul este metalul zeilor. Deja, când se ajunge la nunta de aur, căsnicia a ajuns la perfecțiune, la desăvârșire. Aurul reprezintă lumina, cunoașterea și viața veșnică, dar și dragostea, bogăția centrul căldurii și strălucirea.
La 55 ani – nunta de smarald.
La 60 ani – nunta de ametist.
La 65 ani – nunta de alabastru.
La 70 ani – nunta de platină. Platina este unul din metalele nobile care a ocupat pentru multă vreme chiar poziția de cel mai scump metal de pe piață.
La 75 ani – nunta de diamant. Se știe că diamantul este cea mai dură piatră. Dacă cei doi au ajuns să sărbătorească 75 de ani de la căsătorie, înseamnă că au fost rezistenți precum diamantul.
Aniversările nu trebuie să fie la fel de fastuoase ca nunta în sine, la urma urmei acest eveniment trebuie să se întâmple o singură dată, deşi toate cele care urmează se numesc tot “nunţi” iar în funcţie de nume vă puteţi orienta către cel mai potrivit cadou.
Însă, cel mai important, dragi fraţi şi surori întru Domnul, să nu uităm niciodată acest sfat:
„Nimic fără Dumnezeu! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”