Sapunul, ca si credinta, te face curat doar daca il folosesti

Un fabricant de sapunuri si un preot mergeau odata impreuna. La un moment dat, fabricantul de sapun spune:

– Crestinismul nu a reusit sa faca nimic. La ce e buna religia? Desi Evanghelia este predicata de doua milenii, lumea nu a devenit mai buna. De atunci si pana acum peste tot exista raul si oameni rai. Uita-te la toata mizeria din lume. Ea inca se afla acolo, desi au trecut mii de ani de cand religia ne invata de bunatate, adevar si pace. Mizeria inca se afla acolo, dupa toate invataturile si rugaciunile facute. Daca religia ar fi cu adevarat buna si adevarata, de ce mai vedem atata suferinta in lume?

Preotul ii arata acestui fabricant de sapunuri un copil foarte murdar care se juca la margine de drum si-i spuse:

– Sapunul nu a reusit sa faca nimic. Peste tot exista mizerie si oameni mizerabili in lume. Priveste la acel copil si vezi ca e destul de murdar. Tu sustii ca sapunul ii face curati pe oameni, dar uita ce mizerabil e copilul acela. La ce e bun sapunul? Cu tot sapunul din lume, de atatea sute de ani, si totusi acel copil e murdar. Ma intreb cat de eficient este, in definitiv, acel sapun.

– Sapunul, spuse fabricantul, ajuta numai daca se aplica in practica, nu poate curata decat daca este folosit de oameni.

Preotul ii raspunse:

– La fel e si cu crestinismul! Avem Botezul si Mirungerea prin care omul se spala de toate pacatele si se imbraca intr-un om nou. Avem Botezul Lacrimilor – pocainta – si oamenii nu vor sa se foloseasca de ea. Avem Taina Marturisirii prin care omul poate sa-si recapete haina botezului. Avem Sfantul Maslu prin care oamenii se pot vindeca de bolile trupesti si sufletesti. Avem multe Taine in crestinism dar daca oamenii nu vor sa le ia in seama – vor ramane asemenea copilului acestuia, care nu vrea sa foloseasca sapunul dumitale ca sa fie mai curat. Multe feluri de sapun avem, dar trebuie folosit!

Sapunul, ca si credinta, te face curat doar daca il folosesti * credinta-ortodoxa.com

Sapunul, ca si credinta, te face curat doar daca il folosesti * credinta-ortodoxa.com