Prima sâmbătă din Postul Paştilor este cunoscută ca „Sâmbăta Sfântului Teodor”

Potrivit rânduielii Bisericii noastre, prima sâmbătă din Postul Paştilor este cunoscută şi ca „Sâmbăta Sfântului Teodor”.

Părintele Adrian Iftimiu, de la parohia „Sfântul Nicolae” din Suceava, a vorbit despre semnificația acestei zile: „Sâmbăta aceasta a Sfântului Teodor este una din sărbătorile pe care Sfânta noastră Biserică le are din cele mai vechi timpuri. Printr-o întâmplare, atunci când oamenii credincioşi din partea Bizanţului au rămas fără mâncare, fiind împresuraţi de oştile străine, ei au fost salvaţi de Sfântul Teodor cu această hrană a colivei.

Coliva traditionala

Coliva traditionala

Această sâmbătă are însemnătatea ei în mod special, pentru că este prima sâmbătă din post şi desigur nu se cade ca să–i uităm pe cei adormiţi întru Domnul. De ce? Pentru că dacă ne rugăm aici pe pământ, cei vii unii pentru alţii, având trup, cu atât mai mult rugăciunile noastre nu pot fi oprite când ne rugăm pentru sufletele lor. De aceea, facem această pomenire ca să putem avea cu toţii bucuria Învierii”.

Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Teodor, în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost rânduită în secolul al IV-lea, pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului.

Sursa: Basilica.ro