„Paste fericit”, „Paste fericita”, sau „Hristos a Inviat!”

Hristos a Înviat!

Foarte multe persoane, mai ales femei, mi se adresează în aceste zile de mare sarbatoare cu falsa urare „Paşte fericit”… Ma gandesc că, în acest caz, raspunsul normal ar fi „PAŞTE FERICITĂ”… nu-i aşa? Sau daca sunt mai mulţi, să le răspund la unison „Paşteţi fericiţi”

Păi ce, suntem noi vaci, să mergem la păscut? Aşa îl mărturisim noi pe Hristos, Biruitorul morţii?

Eu chiar nu-i înteleg pe unii oameni… ne lăsăm cuprinşi şi infectaţi de ideile unor trusturi de televiziune sau a unor oameni bolnavi duhovniceşte, care nu au nici o legătură cu viaţa creştină… şi noi le mediatizăm mai departe gândurile bolnave, uitând sau ignorând adevăratul salut creştinesc: „HRISTOS A ÎNVIAT!”

În Evanghelia de la Marcu, capitolul 16, îngerul se adresează femeilor mironosiţe cu următoarele cuvinte: „Nu vă înspăimântaţi! Căutaţi pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus… „

Le-a spus cumva „Paşteţi fericite”?

Însă eu mă gândesc că, toţi cei care ni se adresează cu astfel de urări, îşi arată în primul rând respectul faţa de noi, ca şi oameni creştini, asemănându-ne cu animalele…

În afară de asta, în toate pricesnele şi cântările ortodoxe de Sfintele Paşti şi din Noaptea Sfintei Învieri se vorbeşte doar de „Hristos cel Înviat”… nu cunosc nici o cântare ortodoxă creştină în care să se  cânte „Paşte fericit”, „Paşte fericită” sau alte nebunii de acest fel…

Se răsucesc în mormânt strămoşii nostrii si râde dracul de noi până intră în spital la urgenţe din cauza durerilor de burtă cauzate de atâta râs, când văd cum îşi bat joc unii dintre creştini de aceasta Mare şi Sfântă Sărbătoare, limitând de multe ori totul doar la mâncare şi băutură!

Să nu uităm ce a spus Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Pe cel ce Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri, iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri…” (Matei, 10).

Să avem dar şi noi dragii mei CREDINŢĂ ADEVĂRATĂ şi să-L mărturisim şi noi din toată inima pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos cel Înviat din morţi prin salutul îngeresc: „HRISTOS A ÎNVIAT!”

Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toţi cu al Său Har şi cu a Sa iubire de oameni în veci. Amin.

Hristos a Înviat!

Cu toată dragostea şi binecuvântare,
Părintele Vasile Florin Reuţ

Un articol care explică mai în detaliu aceasta, găsiţi accesând link-ul următor:
http://www.credinta-ortodoxa.com/nu-se-spune-paste-ci-pasti-sau-sfintele-pasti/

Hristos a Inviat! Si Sarbatori Fericite !

Hristos a Inviat! Si Sarbatori Fericite !