Mâncarea în zilele de sărbătoare

Mîncarea este legată de bucurie, de aceea orice sărbătoare este însoțită de mîncare. A mînca este mai mult decît a ne hrăni. Mîncarea este o formă de a exprima iubirea: atunci cînd invităm oaspeți pregătim mîncăruri bune și le împodobim, alegem talgere frumoase, pahare și șervete frumoase, punem chiar și flori pe masa cu mîncare. Poporul nostru se întrece în mîncăruri și ospitalitate. Femeia care face mîncare bună se bucură de cinste și laude, este ca o podoabă de mare preț.

Mâncarea în zilele de sărbătoare

Mâncarea în zilele de sărbătoare

Cele mai bune și sofisticate mîncăruri nu se fac niciodată pentru a fi mîncate de foame, ci pentru oaspeți, ca semn al iubirii și prețuirii. Nu trebuie să nesocotim acest obicei, crezînd că prin nesocotirea mesei de sărbătoare devenim mai duhovnicești. Creștinii au două mese mari pe an, la Paști și la Crăciun și nu se îngrașă nimeni, din cei care postesc peste an, dacă se bucură dimpreună cu toți.

Bucurați-vă de sărbătoarea Domnului care le-a făcut bine pe toate. Și nu uitați să lăudați gospodinele care s-au ostenit cu multă dragoste gătind în cinstea Domnului și spre bucuria celor ce mănîncă. La mulți ani tuturor!

Părintele Savatie Baştovoi